Landgoed Visdonk

Landgoederen
Roosendaal

Voor het behoud van dit historische en kwetsbare landschap is een goede samenwerking over beheer en gebruik essentieel.

Bekijk ook de informatie over Visdonk op de website van Natuurmonumenten

Het mooiste stukje van Roosendaal

Dichtbij de stad Roosendaal waan je je in een oase van rust op het prachtige Landgoed Visdonk. Na een lange geschiedenis is dit landgoed sinds 2010 in een gezamenlijk bezit van Natuurmomenten en Maatschappij van Welstand. Wij beheren de landbouwgronden, de boerderij en het T-huis en Natuurmonumenten zorgt voor de bos- en natuurterreinen.

T-huis: multifunctioneel en duurzaam

Het Theehuis is de voormalige horecavoorziening op Visdonk. Het voormalige Theehuis is gesloopt en op die locatie heeft Maatschappij van Welstand een nieuw gebouw laten neerzetten. Dit wordt nu gebruikt door Natuurmonumenten als regiokantoor voor West-Brabant. In dit nieuwe gebouw is ook het Milieu Educatie Centrum van de gemeente Roosendaal en brasserie T-huis gevestigd.

 

De historie van Visdonk

In 1952 verkocht de familie Laurijssen, die sinds het eind van de 19e eeuw eigenaar was, het landgoed Visdonk aan de gemeente Roosendaal. In 2007 wilde de gemeente Roosendaal het landgoed verkopen aan Natuurmonumenten. Aangezien de aankoop van de landbouwgronden van Visdonk niet gesubsidieerd werd én niet paste binnen de doelstelling van Natuurmonumenten, zochten zij voor dit deel een partner. Vanwege de bestaande goede samenwerking op het Landgoed Wallsteijn te Achtmaal, benaderde Natuurmonumenten Maatschappij van Welstand om gezamenlijk het landgoed over te nemen.

In een gezamenlijke akte is in 2010 Natuurmonumenten eigenaar geworden van de bos- en natuurterreinen en heeft Maatschappij van Welstand de landbouwgronden, de boerderij en het Theehuis in eigendom verkregen.

Sindsdien bestaat ook op dit landgoed een goede samenwerking over het beheer en gebruik van het landschap. Bijvoorbeeld rond het Rozenven dat met zijn bijzondere planten en dieren door Maatschappij van Welstand uit de pacht is gehaald en aan Natuurmonumenten is verkocht. Hierdoor ontstond een grotere buffer rond dit kwetsbare gebied. Zo doen beide partijen waar ze goed in zijn. Wij beheren de landbouwgronden en Natuurmonumenten zorgt voor de natuurpercelen.

 

Meer weten? Steunen Pacht & grond Brochure(s) aanvragen