Het Teutenhuis

Bijzondere gebouwen
Bergeijk

Merovingische stammen, Teuten, hedendaagse ontwerpers….. Heel wat reizigers hebben sporen van formaat achtergelaten in Bergeijk.
Bekijk de website van Cultuurhuis Bergeijk

Het Teutenhuis: van boerderij tot cultuurhuis

Bergeijk is één van de eerste plaatsen waar Maatschappij van Welstand actief is geweest met de aankoop van boerderijen. Al in 1834 kocht Maatschappij van Welstand een boerderij in Bergeijk. In 1892 werd het Teutenhuis gekocht als ondersteuning voor een pachter in Bergeijk. Tot 1892 was dit pand ook in gebruik als herberg.

Cultuurhuis Bergeijk

Tegenwoordig is het woongedeelte van de boerderij verhuurd aan particulieren. Het stalgedeelte heeft een museale functie en heet nu officieel Cultuurhuis Bergeijk. De naastgelegen paardenstal is verbouwd tot kerkelijk centrum ‘De Ster’.
Op de voormalige landbouwgrond is een openbaar toegankelijke bloemen- en beeldentuin gerealiseerd naar een ontwerp van Mien Ruys.

Historie

De boerderij is gebouwd in 1722 en lag op een zeer markante plaats, direct naast de protestantse kerk van Bergeijk. De naam Teutenhuis is te danken aan haar eerste bewoners. Dit waren rondtrekkende handelsreizigers, zogenaamde Teuten, die eenmaal tot welstand gekomen, zich vestigden in hun geboortedorp. Meer dan 100 jaar heeft de familie Verhagen in deze boerderij gewoond. Na het vertrek van de laatste bewoner is het Teutenhuis geheel gerestaureerd.

Het Teutenhuis is een Rijksmonument en de restauratie heeft daardoor veel voeten in de aarde gehad. De Gemeentelijke Monumentencommissie, de Provincie en de Rijksdienst Monumentenzorg hebben zich intensief bemoeid met de restauratie. Zelfs de kleur op de kozijnen en luiken is onderwerp van onderzoek en discussie geweest. Na ruim twee jaar van voorbereiding, onderzoek en uitvoering is het Teutenhuis eind 2005 grotendeels opgeleverd.

Meer weten? Steunen Pacht & grond Brochure(s) aanvragen