Hof Popkensburg

Bijzondere gebouwen
Middelburg

Een woongemeenschap van 55+’ers die genieten van het buiten­leven en actief in het leven staan.

Bekijk de website Hof Popkensburg

Samen oud worden: voortborduren op de hofjes van weleer

Hof Popkensburg in het Zeeuwse St. Laurens is een woongemeenschap die in 1986 is opgericht op initiatief van Maatschappij van Welstand. In de boerenhoeve bevinden zich twee woningen, de oude boerenschuur is de gemeenschappelijke ruimte en daaromheen is nieuwbouw met in totaal zestien appartementen inclusief een logeerwoning. De vereniging is nog steeds eigenaar en verhuurt de woningen en de gemeenschappelijke ruimte aan de bewoners.

Ontstaansgeschiedenis

Het initiatief voor de woongemeenschap van ouderen is ontstaan in 1983 tijdens de jaarlijkse ledenreis van de vereniging. Op de vraag wat te doen met een vrijkomend boerenbedrijf in de buurt van Nijmegen, werd het idee geopperd om daar een woongemeenschap voor ouderen te stichten. Dit riep bij zowel de leden als het bestuur de vraag op of dit wel paste binnen de doelstelling van de vereniging. Uiteindelijk kwam men tot de conclusie dat dit paste bij de doelstelling tot gemeenschapsvorming en de van oudsher diaconale taak van kerken om ook te zorgen voor ouderen. Daarmee werd beoogd voort te borduren op de hofjes uit oude en vervlogen tijden.

Nadat deze locatie door de minder geschikte ligging was afgevallen, kwam de toenmalige voorzitter van Maatschappij van Welstand, de heer J.M. Baron van Tuyll van Serooskerken met de locatie ’t Hof Popkensburg als alternatief.

Toegankelijk voor iedereen

Ruim anderhalf jaar is nagedacht over de contouren van een dergelijke woongemeenschap: niet elitair, maar toegankelijk voor iedereen. Ook geloof mocht geen rol spelen bij de keuze van de bewoners, ieders overtuiging moest worden gerespecteerd, of men nu protestant is, katholiek of nooit (meer) naar de kerk gaat. De verbouwing van de mooie Zeeuwse landbouwschuur en de oude boerenwoning resulteert in een prachtig complex. In de boerenwoning zijn twee woningen gerealiseerd, de oude boerenschuur is gemeenschappelijke ruimte en daaromheen zijn 14 nieuwe woningen (inclusief een logeerwoning) gecreëerd. Het geheel fraai omringd door siertuinen, bosschages en vijvers.

Na een lange weg van voorbereidingen werd uiteindelijk in 1986 de woongemeenschap van ouderen geopend door Elco Brinkman, de toenmalige minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur.

Meer weten? Steunen Pacht & grond Brochure(s) aanvragen