Karel Appel-raam in Nuenen

Een uniek raam van de wereldberoemde kunstenaar Karel Appel

Deel bericht

Een raam voor een orgel

De Hervormde Gemeente van Geleen liet in de zestiger jaren een nieuw kerkgebouw bouwen. De architect had veel bewondering voor het werk van de (toen nog) jonge kunstenaar Karel Appel (1921-2006). Door zijn bemiddeling kreeg Karel Appel de opdracht een glasmozaïek in beton voor de kerk te maken. Het werd vervaardigd bij Van Tetterode Glasobjecten in Amsterdam. De afmeting is 304 cm x 186 cm.

Dit kerkgebouw werd in de negentiger jaren verkocht om elders een nieuwe kerk te kunnen bouwen. Het raam werd opgeslagen voor eventueel hergebruik. Later heeft de Hervormde Gemeente Geleen het aan Maatschappij van Welstand verkocht voor de financiering van een orgel. Deze op haar beurt stelde het raam beschikbaar voor de nieuw te bouwen kerk in Nuenen. Het raam is stevig verankerd in de inpandige achterwand boven het balkon en is zichtbaar vanuit de kerkzaal, de ontmoetingsruimte en de wandelgang op de verdieping.

Het raam beeldt niet iets speciaals uit en wordt dan ook officieel aangeduid als ‘zonder titel’. Het heeft hoofdzakelijk een decoratieve functie.

Meer weten? Steunen Pacht & grond Brochure(s) aanvragen