Knipscheerorgel Strijen

Een echt gemeentezangorgel uit 1844 met circa 1300 pijpen en prachtige decoratie. Het orgel heeft stevige klank, vooral door alle tongwerken (dulciaan, fagot, trompet) en soms zelf overweldigend voor de betrekkelijk kleine kerkruimte.  

Bekijk de website

Groot onderhoud Knipscheerorgel (1844)

Het Knipscheer-orgel behoefde dringend groot onderhoud. Het orgel had te kampen met schimmelvorming die schadelijk kan zijn voor de houten pijpen, windlades en mechanieken. Orgelbouw – en monumentenexperts adviseerden om z.s.m. groot onderhoud te laten uitvoeren om verdere schade en kostbare restauratie te voorkomen. 

Over het project

Om het schimmel-probleem aan te kunnen pakken zijn alle circa 1300 pijpen uitgenomen. De grote zware pijpen zijn hersteld met de nieuwste technieken bij de orgelmakerij van Reil in Heerde.   

Het Knipscheerorgel te Strijen behoort tot het oeuvre van orgelbouwer Hermanus Knipscheer II (1802-1874). Het heeft een unieke dispositie en is prachtig gedecoreerd.  Het orgel werd in het bouwjaar 1844 in gebruik genomen in de Eilandskerk in Amsterdam. Die kerk moest in 1938 wegens bouwvalligheid sluiten. Zodoende werd het orgel verkocht aan de Gereformeerde Kerk in Strijen. De organist van een naburige kerk noemde het orgel ‘een leeuw in een kippenhok’.  

In april 2022 is het orgel weer in gebruik genomen. Speciaal voor deze gelegenheid was Cor Adesch, stadsorganist van Dordrecht gevraagd een compositie te schrijven. De ‘leeuw in het kippenhok’ brult nu weer als vanouds.

Ruim 3 miljoen kilogram papier hebben vrijwilligers van de kerk opgehaald om geld bij elkaar te sprokkelen voor de restauratie. In kubieke meters praten we dan over 50 keer de kerkzaal gevuld tot de nok! 

Waarom wij dit project steunen

Wij steunen dit project omdat de Gereformeerde Kerk in Strijen en de opgerichte stichting ‘Knipscheer orgel Strijen’ niet voldoende middelen hadden om alle kosten zelf te dragen. Daarnaast omdat het orgel, naast de historische en culturele waarde, ook een belangrijke waarde heeft in de wekelijkse kerkdiensten. 

Toekenning: € 5.800

Ruimte geven om te delen

Wij willen actief bijdragen aan de levensbloei van mens en aarde in kerk en maatschappij. Het protestants-christelijk geloof is hierbij de inspiratiebron. Met onze leden en partners werken wij samen aan een hoopvolle toekomst.

Kaart Utrecht (14) Noord-Brabant (8) Zeeland (4) Limburg (4) Gelderland (8) Groningen (4) Drenthe (5) Friesland (5) Flevoland (3) Overijssel (5) Zuid-Holland (19) Noord-Holland (8)
Meer weten? Steunen Pacht & grond Brochure(s) aanvragen