SchuldHulpMaatje

Een SchuldHulpMaatje helpt bij financiële zorgen

Bekijk de website SchuldHulpMaatje

Samen lukt ’t

Zeker als je in de schulden zit, heb je iemand nodig die in je gelooft en je helpt. Zonder te oordelen, maar gewoon met je aan de slag gaat om weer financieel orde op zaken te stellen. De maatjes van SchuldHulpMaatje doen dat, in verbonden met lokale kerken. 

Als ondernemende diaconale organisatie is de vereniging SchuldHulpMaatje inmiddels actief in ruim 155 Nederlandse gemeenten met ongeveer 3200 vrijwilligers. SchuldHulpMaatjes zijn getraind om op deskundige wijze mensen te coachen naar een duurzame oplossing, zodat ze weer een nieuwe start kunnen maken zonder dat geldstress hun leven beheerst. SchuldHulpMaatje ondersteunt jaarlijks via haar Maatjes ongeveer 10.000 hulpvragers. Ruim 60% van deze groep mensen die om hulp vraagt is nog niet in beeld bij de schuldhulpverlening. Daarnaast motiveert, traint en ondersteunt SchuldHulpMaatje lokale kerken om ook preventief aan de slag te gaan. Gesprekken over geld in de veilige context van een kerkelijke gemeenschap doorbreken de taboes op geldproblemen. Er kan dan tijdig hulp worden ingeschakeld.  

SchuldHulpMaatje is nauw verbonden met HipHelpt, ook een vrijwilligersorganisatie met lokale netwerken. Omdat de geboden hulp van deze organisaties elkaar kan versterken, stimuleert Maatschappij van Welstand zowel de landelijke samenwerking alsook samenwerking van de lokale netwerkorganisaties. 

Preventieve hulp online

Daarnaast helpt SchuldHulpMaatje al zo’n tien jaar via hulpwebsites mensen preventief online. Mensen met (beginnende) financiële zorgen kunnen doorklikken voor advies, laagdrempelige hulp, ervaringsverhalen en praktische tools:  

De combinatie van online en persoonlijke hulp zorgt ervoor dat SchuldHulpMaatje jaarlijks tienduizenden mensen bereikt. Daarmee is ze een relevante maatschappelijke partij. SchuldHulpMaatje groeit nog steeds en jaarlijks leidt ze ongeveer 600 nieuwe Maatjes op uit alle lagen van de samenleving, van vrachtwagenchauffeur tot ex-wethouder.

Soms zeggen mensen wel ‘Als er wat is, bel je maar’. Zo simpel werkt het helaas niet altijd. Het is vaak fijn als mensen gewoon op je afstappen en zeggen ‘Ik ben er voor je, vertel je verhaal eens!’. Of als ze vragen ‘Red je het wel?’ Waar kan ik je bij helpen?’. Ik heb in de kerk gezien hoe waardevol het is als mensen daar alert op zijn. Weet dat het kan helpen als je daar je zorgen uitspreekt!.

Waarom wij dit project steunen

Vanaf de start in 2010 is Maatschappij van Welstand betrokken bij SchuldHulpMaatje. Dat SchuldHulpMaatje juist lokale kerken ondersteunt om met hun fijnmazige netwerken zich in te zetten voor mensen met geldproblemen is een grote kracht van deze organisatie. 

Toekenning:

  • Financieel preventiepogramma: betrekken en equiperen kerken, 2018-2020, € 37.500
  •  Preventieprogramma Levenskruispunten, 2022-2024, € 75.000
  • Diverse lokale stichtingen van SchulpHulpMaatje, ter ondersteuning van de opstart of opschaling.

Naast deze financiële ondersteuning zijn wij ook overlegpartner voor het beleid van SchuldHulpMaatje en stimuleren wij de samenwerking tussen de verschillende vrijwilligersorganisaties.

Deel bericht

Ruimte geven om te delen

Projecten waar we samen aan werken

Wij willen actief bijdragen aan de levensbloei van mens en aarde in kerk en maatschappij. Het protestants-christelijk geloof is hierbij de inspiratiebron. Met onze leden en partners werken wij samen aan een hoopvolle toekomst.

Kaart Utrecht (14) Noord-Brabant (6) Zeeland (4) Limburg (4) Gelderland (7) Groningen (4) Drenthe (5) Friesland (5) Flevoland (3) Overijssel (4) Zuid-Holland (14) Noord-Holland (6)
Meer weten? Steunen Pacht & grond Brochure(s) aanvragen