Orgel Grote Kerk Monnickendam

Groot onderhoud zodat dit karakteristieke historische orgel weer vele jaren optimaal zal kunnen functioneren.

Bekijk de website PG Monnickendam

Groot onderhoud Gerstenhauer-orgel

Geruime tijd na de laatste restauratie bleek dat de tongwerken en een aantal registers nog groot onderhoud nodig hadden. 

In 1778-1781 bouwde J.M. Gerstenhauer samen met J.G.Richter een nieuw orgel in de Grote Kerk. Er Daarbij gebruikten zij enig oud bestaand pijpwerk uit ca 1525. De unieke kas, ontworpen door de Amsterdammer D.Stoopendaal, is geïnspireerd door de gotische kas die destijds in de Nieuwezijds-kapel in Amsterdam hing. Ondanks de werkzaamheden door de Flaes en Brunjes in 1859 bleef het goed bewaard. Van 1969 tot 1974 vond restauratie plaats door Koff (ging failliet) en Flentrop en van 2007 tot 2011 door Reil. Het orgel had nu groot onderhoud nodig. Hierbij zijn enkele punten aangepakt die in 2011 buiten beschouwing bleven. Dit betrof voornamelijk de stemvastheid van de tongwerken van het hoofdwerk en pedaal. Ook werden problemen met enkele registers (w.o. frontpijpen) opgelost. Deze werkzaamheden werden weer door Reil, onder advies van Cees van de Poel, uitgevoerd.
Het orgel kinkt nu weer in volle glorie.

Waarom wij dit project steunen

Historische orgels behoeven voortdurend aandacht in de vorm van regulier onderhoud, reparatiewerk en over een bepaalde periode groot onderhoud.
Dit project ‘Groot onderhoud orgel Grote Kerk Monnickendam’ heeft ruim € 70.000 gekost. De Protestantse Gemeente Monnickendam heeft hiervan een deel bijgedragen. Voor het overige deel zijn subsidies aangevraagd bij fondsen en de provincie NoordHolland.

Toekenning: € 6.000

Ruimte geven om te delen

Wij willen actief bijdragen aan de levensbloei van mens en aarde in kerk en maatschappij. Het protestants-christelijk geloof is hierbij de inspiratiebron. Met onze leden en partners werken wij samen aan een hoopvolle toekomst.

Kaart Utrecht (14) Noord-Brabant (8) Zeeland (4) Limburg (4) Gelderland (8) Groningen (4) Drenthe (5) Friesland (5) Flevoland (3) Overijssel (5) Zuid-Holland (19) Noord-Holland (8)
Meer weten? Steunen Pacht & grond Brochure(s) aanvragen