Oude Kerk Ede

Elke zomer worden door het ‘Comité Orgelconcerten Ede’ een serie concerten georganiseerd. Vele prominente organisten uit binnen- en buitenland hebben reeds met veel vreugde op het Van Dam-orgel geconcerteerd.

Bekijk de website Oude Kerk Ede 

Renovatie van Dam orgel uit 1877

Dit Van Dam orgel is oorspronkelijk gebouwd voor de Hervormde Kerk in Nieuwe Niedorp. In 1967 is het in Ede geplaatst met de nodige uitbreidingen en moderne aanpassingen. Het instrument was na ruim een halve eeuw intensief gebruik aan renovatie toe. Er ligt een herstelplan opgesteld samen met een deskundige orgelmaker. Het orgel wordt gebruikt voor de zondagse diensten, bij trouw- en rouwdiensten en zanguitvoeringen. Daarnaast vinden ook regelmatig orgelconcerten plaats in de Oude Kerk in Ede. 

Over het project

De Hervormde Gemeente Ede verzocht Cees van der Poel (Commissie Orgelzaken PKN) een herstelplan te maken en gunde de uitvoering van het werk aan de Gebr. Van Vulpen (Utrecht). Begin september 2020 werd met de renovatie gestart. De werkzaamheden betroffen de orgelkas, de windvoorziening, de windladen en het pijpwerk.  Hierbij is ook de dispositie voor een belangrijk deel teruggebracht naar het oorspronkelijke concept uit 1877.

De klank van het orgel is herzien op basis van een nieuwe winddruk; de stemmen van 1967 zijn waar nodig passend gemaakt bij de registers van Van Dam. De Jongh Schildersbedrijf BV uit Waardenburg schilderde het balkon, de orgelkas en ornamentiek in de originele roomwitte kleurstelling en voorzag biezen en snijwerk van nieuwe vergulding. Op 29 april 2021 is het orgel opnieuw in gebruik genomen. 

Waarom wij dit project steunen

De Hervormde Gemeente Ede beschikte niet voldoende middelen om de noodzakelijke renovatie helemaal zelf te bekostigen. Ook heeft het orgel, naast de historische en culturele waarde, een belangrijke waarde  in de kerkdiensten.

Toekenning: € 10.000

Ruimte geven om te delen

Wij willen actief bijdragen aan de levensbloei van mens en aarde in kerk en maatschappij. Het protestants-christelijk geloof is hierbij de inspiratiebron. Met onze leden en partners werken wij samen aan een hoopvolle toekomst.

Kaart Utrecht (14) Noord-Brabant (6) Zeeland (4) Limburg (4) Gelderland (7) Groningen (4) Drenthe (5) Friesland (5) Flevoland (3) Overijssel (4) Zuid-Holland (14) Noord-Holland (6)
Meer weten? Steunen Pacht & grond Brochure(s) aanvragen