Eerste projecten van het nieuwe Pachtersfonds

1. Wandelhekken voor boerenpad

Acht jaar geleden kwamen Paul en Lia Schots-Uijterlinde op de boerderij in het buurtschap Olen wonen. Destijds was de omgeving nieuw en hadden zij extra oog voor hoe mooi het eigenlijk is. “Wat jammer dat niet meer mensen hiervan kunnen genieten” zeiden ze toen tegen elkaar. Zij zijn met verschillende partijen in gesprek gegaan en in 2019 is er een wandelpad geopend. Het is een afwisselend rondje van 1,75 km tussen hun weilanden met de koeien, langs de kikkerpoel en het kanaal. Onderweg staan informatieborden en levensgrote kunstkalveren om de mensen te informeren over het boerenland. Op deze manier hebben zij invulling gegeven aan ‘ruimte om te delen’.

Het wandelpad wordt goed bezocht en was toe aan een stukje professionalisering. Het Pachtersfonds van Maatschappij van Welstand heeft mede mogelijk gemaakt dat, naast de aanschaf van een vogelhuisje, er nu professionele wandelpoorten zijn geïnstalleerd. Ook bolderkarren kunnen nu mee naar de picknickplaats zonder dat de koeien op straat komen te lopen.

 

2. Ontmoetingsplek voor boer en burger

De wei voor de boerderij van Leonie van Zuilichem en Roel van de Borne op landgoed Ten Vorsel wordt omgeschakeld naar biologisch. Naast de bestaande hoogstamboomgaard is een wijngaard aangelegd en is een moestuin in voorbereiding. Dit zorgt voor een gevarieerdere weide en dus voor meer biodiversiteit. Omdat in Bladel al veel bijenvolken zijn, komt bij de gaard geen bijen- maar een insectenhotel voor goede bestuiving van de planten/bomen en de lieveheersbeestjeskasten.

De gevlochten hazelaarbakken voor de moestuin zijn geleverd en in elkaar gezet. Ook het zaaigoed en de bessenstruiken zijn binnen. Komend voorjaar worden de bessenstruiken aangeplant en een bloemenrand. Dan worden ook het insectenhotel en de lieveheersbeestkastjes geplaatst en de groenten in de bakken gezaaid.

In de gaard willen zij burgers mee laten participeren tijdens pluk-, oogst- en snoeidagen. Ook willen ze medio zomer 2023 starten met themadagen/avonden voor particulieren om zo een brug te slaan tussen boer en burgers. Voor deze ontmoetingsplek worden houten haspels hergebruikt tot tafels en zijn er 2e hands buitenstoelen aangeschaft.
Het Pachtersfonds heeft bijgedragen aan het buitenmeubilair, het realiseren van de moestuin, zaaigoed en struiken, het insectenhotel en lieveheersbeestjeskasten.

 

 

 

Meer weten? Steunen Pacht & grond Brochure(s) aanvragen