Het 8ste Werk: van loopstal naar huis van herstel

Op 22 september is het appartementencomplex van Het 8ste Werk aan de Zwartendijk in Kampen officieel geopend. In deze voormalige stal zijn 10 compacte woningen gerealiseerd met een gezamenlijke ruimte. Hiervan zijn er acht bedoeld voor mensen met woningnood, twee zijn te boeken als natuurhuisje voor toeristen. Bij Het 8ste Werk staat ‘naoberschap’ centraal: omzien naar elkaar en zorgen voor elkaar. Een oase om te zijn, te ontmoeten, te werken en te wonen. Het erf staat open voor en wordt gedeeld met de Kamper burger. Het biedt mensen de ruimte om wekelijks mee te eten, te koken, kluswerk te doen, voor creatieve ideeën of simpelweg te onthaasten.

De eerste plannen dateren al van jaren geleden. Vanuit het eerdere privé-initiatief eeTze, waar wekelijks zo’n 50-60 bezoekers kwamen, zagen Jaap Boersma en Gea Overweg hoe levens van veel mensen, om uiteenlopende redenen, uit balans kunnen raken. En hoe belangrijk het dan is om een plek te hebben waar je naar toe kunt gaan, waar je jezelf mag zijn, je mag merken dat je ertoe doet en dat je bijdraagt aan de samenleving. Maar ook dat het belangrijk kan zijn om in een veilige setting weer andere mensen te  leren kennen. Zo ontstond bij Jaap Boersma en Gea Overweg het idee voor een kleinschalige woonlocatie in Kampen. Een plek voor mensen die bijvoorbeeld na een scheiding of financiële problemen tijdelijke woonruimte nodig hebben maar die in hun eigen netwerk geen onderdak kunnen vinden. Al snel lag er een concreet plan voor het boerenerf aan de Zwartendijk. De realisatie duurde langer dan verwacht. Allerlei vergunningen waren nodig en toen kwam ook nog corona. Met de hulp van toegewijde vrijwilligers en steun gemeente, provincie en fondsen

Gea Overweg en Jaap Boersma: “Dat deze bouw geen overbodige luxe is blijkt wel uit het feit dat we al voor de opening vol zitten met mensen die behoefte aan een periode van herstel op een kantelpunt in hun leven. Wij zien het leed en zijn blij dat we met Het 8ste Werk bij mogen dragen aan hoop en onderdak.” Gea en Jaap putten voor hun werk uit de Bijbelse werken van barmhartigheid.

Het woongebouw is de opmaat tot meer. De tussenstal transformeert de komende jaren in een ruimte voor flexwerkers en mensen die – kleinschalig – een creatief bedrijfje willen opstarten, passend bij de missie en visie van Het 8ste Werk. Het is de bedoeling dat er zo een gemêleerd gezelschap ontstaat op het erf. Een plek waar iedereen welkom is en kan bijdragen op zijn of haar manier.

Het 8ste Werk sluit op vele aspecten aan bij de doelstellingen van Maatschappij van Welstand: sociale, effectieve en ondernemende zorg voor kwetsbare mensen, waarbij volop ruimte is voor levensbeschouwelijke vragen, en waar duurzaamheid en zorg voor de schepping hoog in het vaandel staan. Maatschappij van Welstand is dan ook van harte betrokken bij dit initiatief als sparring partner en heeft een hypothecaire lening verstrekt.

Foto: de oorspronkelijke stal

Meer weten? Steunen Pacht & grond Brochure(s) aanvragen