Ledenreis 2023 – een terugblik

Ieder jaar staat de laatste zaterdag van september in het teken van de ‘ledenreis’ van Maatschappij van Welstand. Een mooie gelegenheid voor de leden tot kennismaking met en verdieping van de werkvelden onze vereniging. Dit jaar bezochten de leden op 30 september De Buurte Kwekerijen en het Klooster Nieuw Sion.

Ochtendprogramma

In de ochtend werden de leden ontvangen bij De Buurte Kwekerijen. Pachter Gerrit Tessemaker heeft met De Buurte een bloeiend internationaal bedrijf neergezet en zet gerichte stappen in duurzame groenblijvende haag- en tuinplanten. Een deel van de gronden van deze kwekerij zijn ooit ingebracht uit de nalatenschap van Cor van de Craats. Dit is nu een fonds op naam bij Maatschappij van Welstand.

De Buurte Kwekerijen is gevestigd op vier locaties: Oene, Uddel, Twello en Heerde. Zij zijn met 260 hectare vollegrondsteelt, containervelden en kassen uitgegroeid tot een van de grootste kwekerijen van Nederland. Het was een mooie kennismaking met een inspirerende ondernemer.

         

Middagprogramma

Voor het middagprogramma waren de leden te gast bij het Klooster Nieuw Sion in Diepenveen. Maatschappij van Welstand is vanaf de oprichting met raad en daad nauw betrokken bij de ontwikkeling van dit prachtige klooster. Deze voormalige cisterciënzer abdij biedt nu onderdak aan de oecumenische gemeenschap Nieuw Sion. Zij willen dit religieuze erfgoed bewaren en verder bouwen op de erfenis die de monniken achterlieten. In gebed en contemplatie, stilte en eenvoud, handenarbeid en gastvrijheid bieden zij in deze hectische maatschappij een plek om op adem te komen, inspiratie op te doen en plaats te maken voor het onzegbare. Zo ontvangen ze gasten voor rondleidingen, meerdaagse retraites of aanwaaiende bezoekers in dekoffieschenkerij. Dit doen zij met drie gemeenschappen die elkaar deels overlappen: een getijden- woon- en werkgemeenschap.

De leden konden tijdens een uitgebreide rondleiding de vruchten zien van hun toewijding aan het gemeenschapsleven, geloof en ondernemerschap. Na het avondgebed in de Kloosterkerk werd de dag besloten met een diner geheel bereid met ingrediënten uit eigen moestuin. 

   

Meer weten? Steunen Pacht & grond Brochure(s) aanvragen