12,5 jaar SchuldHulpMaatje: trendsettend en nog steeds hard nodig

Met (oud)vrijwilligers, fondsen, kerken en partners stond SchuldHulpMaatje vrijdag 29 september jl. stil bij de mijlpaal 12,5 jaar SchuldHulpMaatje in Nederland. Het initiatief is ontstaan uit het besef van de gezamenlijke kerken, diaconale organisaties en ondernemers dat naast noodhulp er een nieuwe inzet nodig was om de schuldenproblematiek duurzaam te verminderen. Maatschappij van Welstand is vanaf de start betrokken bij deze belangrijke organisatie. 

SchuldHulpMaatje startte in 2010 als trendsetter met deskundige getrainde vrijwilligers om mensen te coachen naar (meer) financiële zelfredzaamheid. SchuldHulpMaatje weet een grote groep mensen te bereiken die nog niet in beeld zijn bij de schuldhulpverlening. Inmiddels zijn zo’n 3.200 vrijwilligers – vooral ‘Maatjes’- actief in ruim 155 Nederlandse gemeenten en ondersteunen zij jaarlijks ongeveer 10.000 hulpvragers.  

Red je het wel? 

Daarnaast doet SchuldHulpMaatje al zo’n tien jaar aan preventie via hulpwebsites. Een van die websites is Redjehetwel.nl. Deze site geeft kerken en diaconale organisaties allerlei praktische tools en tips voor een open gesprek over financiële zorgen die kunnen ontstaan door bijvoorbeeld het verliezen van je baan, uit elkaar gaan, het krijgen van een kind. Dan is het nodig dat iemand de vraag durft te stellen “red je het wel?”. Het schuldenvraagstuk is helaas nog steeds een urgent maatschappelijk vraagstuk.

Dat SchuldHulpMaatje lokale kerken ondersteunt om met hun fijnmazige netwerken zich in te zetten voor mensen met geldproblemen is een grote kracht van deze ondernemende diaconale organisatie.

Maatschappij van Welstand draagt graag financieel bij aan dit project en is daarnaast ook beleidsmatig betrokken bij de organisatie. SchuldHulpMaatje is nauw verbonden met HipHelpt, eveneens een vrijwilligersorganisatie met lokale netwerken. Omdat de geboden hulp van deze organisaties elkaar versterkt, stimuleert Maatschappij van Welstand zowel de landelijke samenwerking alsook de samenwerking van de lokale netwerkorganisaties.

Bekijk ook het project Schuldhulpmaatje >>

Meer weten? Steunen Pacht & grond Brochure(s) aanvragen